onsdag 20 april 2011

Västerbottenpaj

Sagolikt god paj med västerbottensost. God till kräftskivan men även på påskbordet eller buffén. Kan göras i dubbel sats och bakas i långpanna. 10 portioner

2½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
½ tsk salt

Fyllning
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
350 g riven västerbottensost
6 ägg
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och finfördelat smör. Gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, gör kanten hög. Nagga degen och låt den vila i kylskåtet 30 min.
Vispa upp ägget och pensla skalet. Förgrädda pajskalet i 10 min. Ta ut pajen och sänk värmen till 150 g.
Koka upp mjölk och grädde, dra åt sidan. Blanda i osten, rör om tills den har smält.
Knäck äggen i ostblandningen och blanda i sockret. Krydda med salt och svartpeppar. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i 45 min.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...